Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?

09082021 auto uitlenen.jpg

Het kopen van een tweedehands auto is omringd door twijfels. Je weet nooit zeker of je de juiste hebt. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten en is een tweedehands auto wel zo voordelig? Radar vraagt het aan Erik Jan de Jong, Expert Automotive van de ANWB.

Van zaterdagkrant naar internet

Verreweg de meeste particulieren kopen tweedehands. Alleen waar begin je met zoeken? "Die zoektocht begint op internet", vertelt Erik Jan de Jong, Expert Automotive van de ANWB.

"Vroeger bladerde je nog door de zaterdagkrant, maar tegenwoordig heb je talloze sites zoals AutoTrack, Gaspedaal en ANWB waar je terecht kan voor het kopen van een tweedehands auto."

Waar moet je op letten?

Er zijn veel keuzes verbonden aan het kopen van een auto. Ga je voor een grote bak of juist een compacte stadsauto? En betaal je graag wat meer voor extra zekerheid, of ga je voor de laagste prijs? "Dit soort keuzes moet je allemaal bepalen voordat je gaat zoeken", adviseert De Jong. 

Een van de belangrijkste zaken bij het kopen van een auto is de garantie. Garantie moet je bijkopen. Als je daarvoor kiest, ga dan na wat de voorwaarden zijn van de garantie. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. De dekking van garantie kan per bedrijf en per garantiesoort sterk verschillen.

Daarnaast is er wettelijke garantie, geeft De Jong aan. "Deze is gebaseerd op het conformiteitsbeginsel, dus wat je redelijkerwijs mag verwachten van een auto. Van een oudere auto met meer kilometers mag je minder verwachten. Wettelijke garantie betekent dus niet dat elk gebrek is gedekt." 

Gevaar bij importauto's

Een andere belangrijke afweging is volgens de ANWB-expert of je een auto uit het buitenland wil. "Tellerfraude komt nog vaak voor bij import-auto’s. Je kunt de historie en de garagerekeningen van de auto checken om te kijken of de tellerstand aannemelijk is.

"Ook kan je letten op de auto zelf. Heeft het interieur veel slijtage? Hoe zien de pook en het stuur eruit? Komt dat overeen met de kilometerstand? Je kan ook import-auto’s uitsluiten in je zoektocht. Vink op de occasionsite dan Tellerrapport of NAP aan. Er worden dan alleen auto’s getoond waarvan de kilometerstand volgens de RDW (Dienst Wegverkeer) logisch is." 

Wat is de meest gemaakte fout?

"Geen proefrit maken, een auto niet goed bekijken en garantie die weinig voorstelt. Dat is te voorkomen door je goed voor te bereiden. Bekijk een auto goed. Kleur- en structuurverschil in de lak duidt bijvoorbeeld vaak op een schadeverleden. Je kan niet blindelings een auto kopen", aldus De Jong. 

Tegelijkertijd heeft de verkoper een plicht om gebreken te melden. Ook de reputatie van een auto kan je helpen om een goede keus te maken. Zoek naar ervaringen van anderen als je je zinnen hebt gezet op een bepaald merk en type auto. Er is zoveel informatie beschikbaar op internet. Recent heeft de Consumentenbond nog een onderzoek gepubliceerd over mankementen aan auto’s."   

Tweedehands elektrische auto

Hoe zit het met het kopen van een tweedehands elektrische auto? Waar moet je dan op letten? De Jong: "Allereerst moet een auto passen bij je gebruik en rij-omstandigheden. Een oudere elektrische auto heeft meestal een lagere actieradius dan een nieuwer model. Als de afstanden geen probleem zijn, dan kan je met een gebruikte EV een goede koop doen. Een eigen laadpunt is een pré, omdat je daarmee het goedkoopst uit bent.

Is het eigenlijk wel voordelig?

Dat brengt ons op de vraag: is het wel voordelig om een tweedehands auto aan te schaffen? Kun je niet beter één keer een goede nieuwe auto kopen? De Jong: “Nieuw of gebruikt is vooral een persoonlijke keus. Op onze website hebben wij een tool om de totale autokosten te berekenen. Je kan nieuw met gebruikt vergelijken, of ‘fossiel’ met elektrisch". 

Maar, zo zegt de Jong, meestal is een gebruikte auto in totale kosten voordeliger. Dat komt vooral door de lagere aanschaf en dus lagere afschrijving. Vooral bij grotere auto’s is tweedehands verreweg het goedkoopst. Maar soms zijn de verschillen ook erg klein.

Private leasen 

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven. De Jong heeft nog wel een laatste tip: "Voor wie de meeste zekerheid zoekt is private lease een goede optie. Onderhoud en reparaties vallen binnen het contract. Als er iets kapot gaat is het voor rekening van de leasemaatschappij, als consument loop je dus geen enkel financieel risico."