background branding

Nep-acties en kortingen NS in omloop: zo herken je ze

Csm Ns Ov Fb C071e27ef1

Op Facebook en andere social media duikt een kortingsactie op, ogenschijnlijk van de Nederlandse Spoorwegen. Voor een bescheiden bedrag van 3 euro en het beantwoorden van een aantal vragen maak je kans op een jaar gratis reizen in Nederland. Volgens een woordvoerder van de NS hebben zij niets met de prijsvragen te maken.

Kleine lettertjes

De NS kondigde eerder dit jaar aan dat de prijzen van treinkaartjes weer gaan stijgen. Dan is een aanbod op Facebook om een jaar lang gratis in Nederland te reizen voor 3 euro moeilijk te weerstaan. De Facebook-pagina is overtuigend aangekleed met NS-logo’s en gevuld met comments van nep-accounts. 

Achter de knop ‘Meer informatie’ schuilt een nagebouwde pagina van de OV-chipkaart, waar je gevraagd wordt gegevens in te vullen. Op het forum van de NS wordt zelfs gesproken over een maandelijks loterijabonnement van 90 euro, verscholen in de kleine lettertjes. 

Onmogelijke prijzen

Volgens een woordvoerder van de NS zien zij dit soort misleidende aanbiedingen als paddenstoelen uit de grond schieten.

“Dit soort prijsvragen zie je bij ons niet, zeker niet voor deze extreem lage bedragen. Kon het maar voor dat bedrag. Je ziet van ons eerder een aanbieding voor een gratis kop koffie of broodje, of een upgrade naar de eerste klas.”

“Daarbij verkopen we ook zonder korting geen tickets meer op andere websites. Als de aanbieding niet van onze eigen website komt, kun je er vanuit gaan dat deze niet echt is. Bij twijfel mag je altijd contact opnemen met de klantenservice van de NS.”

De Consumentenbond waarschuwt

Naast de prijsvragen van de NS kun je nog veel meer deals tegenkomen die je lokken met onweerstaanbare prijzen. De Consumentenbond biedt tips om de nep-acties te herkennen en stelde een lijst met voorbeelden van populaire merken op. 

Als je langs een nep-actie scrollt en de signalen herkent, reageer dan niet, vul geen gegevens in en rapporteer de post bij Facebook.