LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] de energiemarktchaos moet nog beginnen

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
chaos

de energiemarktchaos moet nog beginnen

Ongelezen bericht door chaos »

toen een aantal jaren geleden de telecommarkt vrij werd gegeven en de levering van telefoonapparatuur en - installaties niet langer meer een KPN monopolie was, is dat gepaard gegaan met een gigantische chaos. Die werd niet alleen veroorzaakt door de snelle jongens die snel geld wilden verdienen met het in de markt zetten van, wat achteraf is gebleken, inferieure apparatuur, maar ook door KPN. Met het vrijgeven van de markt kwam een einde aan een decennialange monopolie van de KPN. En het verliezen van een monopoliepositie eist bij de voormalige monopolist een cultuuromslag die niet alle medewerkers kunnen maken. Want voor de vastgeroeste medewerkers staat vast dat alleen hun broodheer in staat is goede apparatuur te leveren. Als je in dee begintijd na het vrijgeven van de markt een sroring meldde, was de eerste vraag welke telefoonapparatuur gebruikte. Was je antwoord dat die niet door KPN was geleverd, was het standaardantwoord dat de storing dan wel door die apparatuur werd veroorzaakt. Het kostte vaakl heel wat moeite om een monteur op bezoek te krijgen. Die dan meestal binnenkwam met de opmerking dat het niet aan de telefoonverbindingen lag, maar aan de apparatuur. Daarna moest hij dan toch met het schaamrood op de kaken erkennen dat de storing toch in de verbinding zat. Kocht je een complete installatie en koos je daarbij niet voor het KOPN aanbod, was de standaardwaarschuwing dat men bij het gebruik van een niet door hun geleverde installatie de storingsvrije werking van de verbindingen niet kon garanderen. Inmiddels zijn de meeste in hun momopoliepositie vastgeroeste KPNers gepensioneerd. Hun opvolgers hebben een realistischere instelling en ook de prijzen voor installaties die ze aanbieden zijn al meer marktconform. Doch de overheid heeft blijkbaar geen lering uit die chaos getrokken. Straks op 1 januari 2004 zal die chaos opnieuw opduiken en misschien nog wel erger worden bij het vrijgeven van de energiemarkt. Veel bedrijven die in de afgelopen tijd meenden te kunnen profiteren van het vrijgeven van de energiemarkt, kunnen daar boeken over schrijven.
Ook de energiebedrijven zijn van huis uit monopolisten. Nu kun je nog klagen en dreigen wat je wilt, je hebt geen ander alternatief dan het afnemen van energie bij het energiebedrijf dat in de plaats waar jij woont de energie levert. Op 1 januari blijven dezelfde mensen in dienst van het energiebedrijf, zonder dat zij de inhoud van de term klantvriendelijkheid hebben geleerd. Wat gebeurt er, egaal bij welke aanbieder je ook energie inkoopt, deze wordt geleverd via het net dat de huidige monopolist nu en ook straks beheert. Als na 1 januari een storing optreedt of verkeerde nota's worden gestuurd, zal de chaos nieet te overzien zijn. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor nederland in het duister en kou gehuld is vanwege een onopgeloste discussie over klachten en nota's. Lijkt mij aanbevelenswaardig om voor 1 januari toch maar flink wat kaarsen in te slaan en zorgen dat dikke truien tegen de kou gereed liggen.

Gast

Re: de energiemarktchaos moet nog beginnen

Ongelezen bericht door Gast »

De chaos moet je ook vooral de overheid aanrekenen.

Zo is de overheid eind 2003 nog druk doende regels te verzinnen waaraan het opengaan van de markt moet voldoen. Dat botst met de planningen van de dure IT projecten die de energiebedrijven moeten doorvoeren om aan alle regeltjes te kunnen voldoen.

Het is makkelijk voor een overheid om te roepen dat markt liberalisatie tot goedkopere prijzen leidt, terwel dezelfde overheid niets doet aan een energiestrategie voor de komende jaren.

Allerlei strenge regelgeving, eeuwige discussies over Borsele of het lange wachten op afgifte van vergunningen voor windmolens, maken het dat er in NL alleen dure energie geproduceert kan worden. Dus halen de energiebedrijven het allemaal uit Frankrijk en Duitsland (zal wel uit de Kerncentrales aldaar komen). Te meer die landen weten dat Nederland afhankelijk is van hun stroom, des te hoger de prijzen zullen worden.

Niets dalende prijzen. Het enigste is dat er een tijdelijke "supermarkt" oorlog komt om klanten te winnen, waarin de klant schijnbaar lagere prijzen krijgt (en nog meer digitale camera's krijgen, beertjes of cash-korting op de eerste rekening). Amahoela, voor een korte tijd, dan krikken ze de prijzen net zo makkelijk weer omhoog (en zit dat kadootje wel in de prijzen verwerkt). Energiebedrijven kopen allemaal voor ongeveer dezelfde prijzen energie in, dus de verkoopprijzen zullen ook wel dicht tegen elkaar komen te liggen.

chaos

Re: de energiemarktchaos moet nog beginnen

Ongelezen bericht door chaos »

inderdaad gast, het is de overheid die schuld is aan de chaos. Er worden allerlei plannen bedacht zonder na te denken over de negatieve consequenties daarvan. Gewone mensen leren tenminste nog meestal van hun fouten, de overheid echter niet, Nou ja, straks komen er weer allerlei commissies en werkgroepen. Kunnen ze hun politieke vriendjes weer helpen aan een goed betaalde baan. Verschijnen er weer dikke rapporten die ongelezen in laden en kasten verdwijnen en wij, gewone burgers, worden weer de dupe. Maar een troost is er wel, fora zoals deze zullen tot het einde der dagen noodzakelijk blijven. Beloven politici weer dat zij zich zullen inzetten voor gedupeerden, krijgen ze daarmee weer hun stemmen en blijven we doordraaien in de spiraal.

Gesloten