Onderhandelen op Marktplaats verleden tijd: zo werkt ‘direct kopen’

Marktplaats

Wie spullen wil kopen of verkopen op Marktplaats hoeft niet meer te onderhandelen over de prijs. Het platform introduceert namelijk een nieuwe functie genaamd ‘direct kopen’. Hoe werkt dit? En kun je nu nog wel proberen af te dingen?

Zo werkt ‘direct kopen’ voor verkopers

Als je spullen wilt verkopen, kun je zelf bepalen of je Direct Kopen wilt aanbieden. Je bepaalt dan een vraagprijs en geeft aan of je het met DHL of PostNL gaat verzenden. Koopt iemand het direct? dan moet jij het op de post doen en krijg je binnen 7 dagen je geld. 

Er zijn wel een paar voorwaarden aan Direct Kopen verbonden. Zo kan het bijvoorbeeld alleen bij producten die geschikt zijn om te verzenden én moet je aangemeld zijn voor betaalverzoeken via Marktplaats. 

Je kunt er ook nog steeds voor kiezen om bieden toe te staan en te onderhandelen met potentiële kopers. 

Zo werkt ‘direct kopen’ voor kopers

Is de knop ‘Direct Kopen’ zichtbaar bij een advertentie en wil je het product graag kopen voor de getoonde vraagprijs? Dan kun je het bedrag meteen overmaken aan de verkoper, zonder dat je met elkaar hoeft te chatten. Het product wordt dan voor jou gereserveerd en naar je opgestuurd. 

Hier komen voor jou als koper wel wat extra kosten bij kijken. Marktplaats biedt Direct Kopen namelijk alleen aan in combinatie met kopersbescherming en verzenden via Marktplaats. Ook kun je alleen betalen door middel van betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats. Deze kosten komen boven op de vraagprijs. 

Kopersbescherming verplicht

Kopersbescherming kost je bijvoorbeeld 5 procent van het afgesproken aankoopbedrag. Dit bedrag betaal je extra aan Marktplaats. 

Zij zorgen er dan voor dat je geld op een tussenrekening wordt gezet tot je de aankoop hebt ontvangen en hebt goedgekeurd. Ontvang je een ander, beschadigd of helemaal geen product? Dan bemiddelt Marktplaats tussen jou en de verkoper. 

Bij direct kopen is deze service verplicht. Je moet dus altijd die 5 procent extra betalen.

Kun je nog onderhandelen?

Ben je het niet eens met de vraagprijs en wil je toch liever onderhandelen? Dat blijft gewoon mogelijk en werkt hetzelfde als eerst. Je loopt alleen wel het risico dat iemand van de ‘direct kopen’-functie gebruikmaakt terwijl jij nog aan het onderhandelen bent.

Koop jij meer als je niet meer hoeft te onderhandelen?

Radar is benieuwd: koop jij meer spullen via Marktplaats als je niet meer hoeft te onderhandelen? Laat het weten in onze poll:

Meer over