Uitzending Radar 29 april 2024: Het medicijntekort en ontwikkelingen rondom energieleverancier HEM

Radar duikt in aankomende uitzending in de wereld van het medicijntekort in Nederland. Wat of welke partijen veroorzaken dit tekort en misschien nog wel belangrijker: zijn er oplossingen? En hoe pakken andere Europese landen dit tekort aan? Ook besteedt Radar weer aandacht aan Energieleverancier HEM.

Hoe komt het dat er een medicijntekort is in Nederland?

De hele wereld heeft er last van, het medicijntekort. Dat kan ernstige gevolgen hebben, blijkt uit onderzoek van het Radar Panel. Maar in Europa is Nederland koploper als het gaat om de tekorten. Meer dan tweeduizend geneesmiddelen zijn hier al lange tijd niet op voorraad, en het einde van het tekort lijkt nog niet in zicht.

Radar spreekt met verschillende partijen over de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Hoe komt het dat er zulke tekorten zijn in Nederland? We nemen een kijkje bij andere Europese landen. Hoe pakken zij het aan? En kunnen we wat van die landen leren om zo het tij in Nederland te keren.

Radar besteedt opnieuw aandacht aan Hollandse Energie Maatschappij (HEM)

Hollandse Energie Maatschappij (HEM) heeft onder druk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) flinke toezeggingen gedaan in het voordeel van hun klanten. Zo stopt de energiemaatschappij met telefonische werven van klanten en verlaagt HEM met terugwerkende kracht de tarieven van alle klanten die in 2023 tot en met 29 april 2024 een vast contract hebben afgesloten bij HEM.

Al deze consumenten en andere kleinverbruikers mogen zelf kiezen of ze voor dit lagere tarief klant blijven of dat zij – zonder het betalen van een opzegvergoeding – overstappen naar een andere leverancier. Radarnoemt de toezeggingen waarmee de ACM akkoord is gegaan ‘onvoldoende voor alle gedupeerden van HEM’.