background branding

Kabinet kiest voor slimme suikertaks op zuivel, sapjes en frisdrank

Frisdranktaks

Het demissionaire kabinet wil een slimme suikertaks voor zuivel, vruchtensappen, limonade en frisdrank invoeren. Dat moet leiden tot gezondere aankopen. De Tweede Kamer kan kiezen uit vijf varianten. Bij alle varianten geldt: hoe meer suiker, hoe hoger de belasting.

Vijf varianten

Bij alle vijf varianten van de verbruiksbelasting wordt de belasting per soort drank verhoogd op basis van het suikergehalte. Er wordt dan gekeken naar het aantal gram suiker per 100 milliliter, tot maximaal ruim 50 cent per liter. Dat maximum geldt bijvoorbeeld bij energiedrank met veel suiker. Dat prijsverschil zal de consument uiteindelijk betalen bij de aankoop van een drankje.

1. In de eerste variant gelden geen uitzonderingen.
2. In de tweede variant geldt alleen een uitzondering op mineraalwater.
3. In de derde variant vallen ook zuivel- en sojadranken met weinig suiker onder de uitzonderingen.
4. In de vierde variant worden pure vruchten- en groentesappen lager belast, ondanks dat er suiker in zit.
5. In de vijfde variant zijn ook pure vruchten- en groentesappen volledig uitgezonderd.

Gezondere keuzes

Deze suikerbelasting moet de plaats innemen van de verbruiksbelasting voor frisdrank, die op 1 januari 2024 inging. Die steeg toen van bijna 9 naar ruim 26 cent per liter, ongeacht hoeveel suiker er in de drank zit. De Tweede Kamer gelooft dat een uitwerking met een gevarieerde belastingheffing ervoor zorgt dat de consument gezonder keuzes maakt met frisdrank. De Gezondheidsraad adviseert dat men zo min mogelijk suikers via dranken binnenkrijgt. Of het natuurlijke of toegevoegde suikers zijn maakt niet uit.

Suikertaks ontwijken met zuivel

Recent kregen Appelsientje, Dubbelfrisss en Coolbest veel kritiek omtrent die belasting. Ze voegden een paar druppels zuivel toe, zodat ze de 26 cent per liter van de limonadebelasting niet hoefden te rekenen. Deze uitzondering is afgesloten als de Tweede Kamer kiest voor variant twee.

Lees over de onbedoelde gevolgen van de originele frisdranktaks:

De Tweede Kamer zal gaan debatteren over de vijf varianten. Het is moeilijk te zeggen welke variant de voorkeur gaat krijgen. De suikertaks kan op zijn vroegst per 1 januari 2026 ingaan.